Най-добрият български състезател в мотоциклетната дисциплина ендуро Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) записа страхотен успех за страната ни, и то точно на Националния празник – 3 март. Младият пилот от Габрово завърши четвърти в крайното класиране на клас „Джуниър” в предпоследния кръг на световния шампионат по СуперЕндуро, който се проведе през уикенда в Билбао, Испания.
    
Надпреварата се състоя в препълнената „Бизкая Арена", а състезателите отново трябваше да преодолеят тежко трасе с различни препятствия в три финала. Записвайки четвърто време от 16 пилоти в свободните тренировки и в квалификациите, Кабакчиев си осигури директно класиране за финалите, а в битката за място на стартовата решетка зае пета позиция.
    
Българинът стартира седми във финал „А”. Холшотът взе Емил Жужчак от Полша с КТМ, който обаче още в началото бе изпреварен от Кевин Галас (Husqvarna, Германия). Галас запази лидерството си до края и финишира за 07:11.809 минути, а Кабакчиев пресече 8-ми финалната линия с време 7:22.161 мин. Втори на 28.440 секунди остана Жужчак, следван от Кайл Фланаган (Yamaha, +41.793 секунди). 
    
Много добър старт направи Кабакчиев във финал „B”, тръгвайки втори след Лион Хентшел (Husqvarna) от Германия. На втората обиколка българският пилот излезе начело и постепенно увеличи аванса си над 12 секунди пред Хентшел. В края на манша обаче Кабакчиев направи грешка на скалистата секция, което го забави и даде шанс на Диего Херера от Чили с ТМ да го изпревари и да пресече първи финалната линия за 07:47.209 мин. Все пак българското момче завърши втори, на само 4.520 мин разлика – най-доброто му класиране в манш от шампионата досега. Трети остана Галас със 8.391 секунди пасив.

В последното за вечерта състезание – финал „С”, Кабакчиев отново потегли добре – втори след Галас, но заради падане в края на секцията с дървените трупи изтърва няколко позиции и в крайна сметка финишира девети. Галас завърши първи с време 07:02.159 мин, следван от Херера и Жушак, които останаха на цяла обиколка след него.

Така с резултат 8-2-9 Теодор Кабакчиев записа общо 30 нови точки в клас „Джуниър” на Световния шампионат по СуперЕндуро и четвърто място в крайното класиране. 

„Не мога да бъда по-щастлив! Това е най-доброто ми класиране досега, а и точно на 3 март – безценно! Като цяло съм много доволен, четвърто място в света си е голямо постижение и аз съм горд, че го постигнах. Всичко опира до тренировки, имам потенциала, таланта и желанието. Надявам се да успеем да изградим добро тренировъчно трасе в България и догодина да се стремя към челните позиции!”, коментира щастливият Кабакчиев.
    
Във временното генерално класиране Теодор Кабакчиев е на осмо място с 85 точки. Първи е Галас – с 211 т., следван от Емил Жужчак със 155 т. Финалът на Световния шампионат по СуперЕндуро ще се проведе на 31-ви март в Швеция, но ще премине без българско участие заради огромните разходи.