Иван Петров (КТМ) се представи прекрасно в световния шампионат по мотокрос, който се проведе на мотополигон "Горна Росица" в Севлиево. Българинът остана само на крачка от почетната стълбичка. В клас 85сс. Петров стартира от четвърта позиция, но в първия манш успя да пресече финала едва девети. Във втория манш той стартира перфектно и в първите няколко обиколки се движеше на втора позиция. Холандският пилот Дейвид Путйес го изпревари във финалните обиколки, но малко преди карирания флаг Иван Петров си върна позицията. Българинът не успя да зарадва публиката докрай, защото събраните точки му стигнаха едва за четвърто място в крайното класиране, но представянето му остава в историята като най-доброто на български състезател в световния шампионат в клас 85сс. Шампион при 85-кубиковите стана германецът Брайън Хсу (Сузуки).

В клас 65сс Хакан Хълми (КТМ) остана 13-ти в крайното класиране. Австралийците Кейлъб Гротюс и Райли Дюк взеха златото и среброто, а бронзовото отличие в този клас остана за румънеца Роберт Томпа.

Шампион при 125-кубиковите е Тим Гайзер от Словения, с подгласници Симоне Фурлоти от Италия и Паулс Йонас от Латвия. В класирането по нации България е на осмо място от 35 отбора. Първи е отборът на Холандия, следван от националните тимове на Италия и Съединените щати. Световният шампионат по мотокрос в класовете 65, 85 и 125 сс се провежда само в един кръг и е едно от най-мащабните събития в календара на Международната федерация по мотоциклетизъм./БЛИЦ