Българският състезател по мотоциклетизъм Мартин Чой ще стартира участието си в Световния Ендурънс Шампионат с 38-ото издание на „24 часа на Льо Ман“. Това е първо появяване на българин в престижното състезание и нов връх в професионалната кариера на Чой.

Пилотът ще бъде част от отбора на BMW Motorrad. Освен в „24 часа на Льо Ман“, той ще се състезава и в останалите три кръга от надпреварата – Портимао, Ошерслебен и легендарните „8 часа на Сузука”. Стартът на шампионата ще бъде предаван пряко по Евроспорт 2 на 9 април, събота, от 15:45 часа.

Чой ще пилотира БМВ S1000 RR1000. Моторът е оборудван със специални задни и предни спирачки, пригодени за маратонски състезания, както и с нови джанти и допълнителен резервоар. Освен във всички състезания на световния шампионат, с този модел българинът ще участва и в европейския, българския национален и източноевропейския шампионати.

„Моторът е различен от този тип, който аз карам. Той е приспособен с различни спирачни апарати, с по-голям резервоар и с две тръби за бързо зареждане. С гумите свикнах бързо. Там се използва по-твърда смес, за да издържат повече обиколки“, обясни Чой.

Съотборници на пилота в надпреварата ще бъдат словенецът Янеш Прошеник и миналогодишният европейски шампион в супербайк – австриецът Роналд Реш.

Чой пилотира в квалификациите на „24 часа на Льо Ман“ преди две години, но това ще бъде състезателния му дебют в кръговете на шампионата.