Българското участие в Рали Дакар 2012 протича повече от успешно. Дебютантът в най-тежкото и напрегнато автомобилно състезание в света на спорта Младен Вачков е на 9-ото място при АТВ-ата след втория етап от Санта Роза де ла Пампа до Сан Рафаел. Миналогодишният участник Петър Ценков пък заема 11-ата позиция. Изоставането на Вачков от лидера Серхио Ла Фуенте от Уругвай е 38 минути. Разликата между двамата българи е по-малко от 3 минути.

Второ място в етапа даде Алехандро Патронели. Аржентинецът обаче вече изостава от своя съперник Ла Фуенте с повече от 6 минути. Томас Мафай отново се класира трети и остана на тази позиция и в генералното подреждане. Шампионът от 2010 година Маркос Патронели завърши етапа четвърти, а пети е първият пилот с машина различна от Ямаха - Лукас Бонето, като се придвижи на същото място и в генералното класиране.

"Беше много гаден и тежък етап", обясни Петър Ценков.

"Вече имаме член в Топ 10, това е чудесно. След първите 400 км преход в етапа следваше високопланинска част с дълги прави в началото, но нямахме достатъчно мощност заради надморската височина от около 3000 метра и загубихме време. Заковахме на 100 км/час и ни изпреварваха като спрели. Но след първото зареждане следваше тежък терен в сухи реки и дюни, където наваксахме изоставането", разказа още пред БНТ Ценков.

След първите два етапа пилотите на "Рали Рейд.БГ" нямат сериозни технически повреди.

"Машините засега се държат. Нямаме проблеми с изключение на надморската височина, която ни затрудни и миналата година. Сега ще слагаме нови филтри и ще променим настройките за третия етап", обясни Ценков.

Очаква се през днешния ден нашите да имат сериозни трудности, защото предстои етап със сериозна надморска височина, който ще затрудни максимално двигателите на нашите пилоти, които са с инжекцион. Машините, чиито агрегати получават гориво посредством карборатор ще имат предимство.

Насър Ал-Атия спечели втория етап при автомобилите на Рали Дакар 2012, надделявайки с почти минута срещу деветкратния победител в състезанието Стефан Петерханзел с МINI. Трети е Хамърът на Роби Гордън - на 2 минути и 42 секунди от Ал-Атия.

"Искахме да покажем, че още не сме извън състезанието и с добра стратегия ще можем да се борим за защитата на титлата", заяви 42-годишният катарец Ал-Атия.

При мотоциклетите първи е фаворитът Марк Кома. Испанецът изпревари големия си съперник Сирил Депре с близо минута и половина.

През утрешния ден ще бъдат преминати 563 км, като от тях 208 са състезателни.