България постигна исторически успех на Рали Дакар, след като и двата ни автомобила пресякоха финала. Пилотите Петър Ценков и Орлин Алексиев, както и навигаторите им Иван Маринов и Пламен Николов се пребориха с всевъзможни и наглед невъзможни препятствия, както природни, така и технически, но в крайна сметка трудът им беше възнаграден.

Ценков и Маринов с Опел Антара достигнаха заветния финал в чилийската столица Сантяго, преодолявайки и последния 14-и етап на легендарното Рали Дакар. Същото успяха да сторят и Алексиев и Николов с БМВ X1, което направи триумфа на България още по-сладък.

С достигането на финала Петър Ценков стана първият българин, покорил цели три пъти Рали Дакар. Както е известно, в предишните две издания на надпреварата той го стори с АТV, а сега успя и с автомобил.

В последния, 14-и етап - от Ла Серена до Сантяго (346 състезателни километра), Ценков и Маринов завършиха на 39-о място, а Алексиев и Николов на 73-ата позиция. В генералното класиране екипажът на Алексиев е 60-и, а на Ценков - 67-и. Местата обаче не са най-важното в случая. Като се има предвид през какви трудности преминаха участниците ни, същински успех е, че закараха автомобилите си до финала.

Както е известно, в тазгодишното издание на Рали Дакар България стартира с три екипажа. Представителят ни при АТВ-ата Тодор Христов обаче отпадна в петия етап. Христов е мениджър на отбора на Орлин Алексиев и Пламен Николов, които финишираха в тежката надпревара, въпреки че бяха дебютанти в нея.