Макс Верстапен спечели по драматичен начин полпозишъна за утрешния старт за Гран При на Белгия на пистата „Спа-Франкоршан“. Квалификацията беше белязана от проливен дъжд и от катастрофа на Ландо Норис от Макларън, която доведе до временно спиране на битката за позиция преди старта в неделя.

Верстапен направи най-бързата си обиколка за 1:59,765 минути, с което попречи на Джордж Ръсел да постигне един от най-сензационните полпозишъни в историята на Формула 1. Британецът изостана с 0,321 секунди от пилота на Ред Бул. Трябва да се отбележи, че Ръсел се състезава за Уилямс, който е много далеч от най-добрите си години.

Големият съперник на Макс Верстапен в тазгодишния шампионат – Люис Хамилтън от Мерцедес, ще тръгне утре от втора стартова редица. Седемкратният световен шампион даде трето време в квалификацията. Той се оказа по-бавен с 0,334 секунди от нидерландския пилот на Ред Бул.

Инцидентът с Ландо Норис стана на известния завой „Червената вода“. Пилотът на Макларън, който беше най-бърз в първите две сесии от квалификацията и водеше битка за полпозишъна, беше прегледан в лечебния център на пистата и пратен в местната болница, където да му бъде направена рентгенова снимка заради контузия на ръката. Катастрофата му доведе до временно прекратяване на квалификацията.