Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел спечели втори полпозишън в кариерата си във Формула 1 и ще тръгне ърви в Гран при на Канада на пистата „Жил Вилньов“, Британецът даде време от 1:12.000 минута, каквото постигна и световният шампион Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул обаче записа този резултат във второто си излизане в Q3, докато Ръсел го стори в първия си опит и затова спечели първата позиция на стартовата решетка.

Така за втори път в историята на Формула 1 разликата между първите двама на стартовата решетка е практически нулева. Предишният път, когато това се случи, бе в Гран При на Европа на „Херес“ през 1997 година, когато Жак Вилньов, Михаел Шумахер и Хайнц-Харалд Френцен дават равно време и стартират от първите три места.

В Монреал трети остана Ландо Норис на 0.021 секунди зад Ръсел и Верстапен, а до него на втората редица ще се нареди съотборникът му в Макларън Оскар Пиастри. На трета редица ще застанат Дениъл Рикардо и Фернандо Алонсо.

Люис Хамилтън беше много бърз в първите две части на квалификацията и в началото на Q3, но в решителните минути разочарова и ще потегли едва седми, разделяйки четвъртия ред с Юки Цунода. Най-бавни в заключителните 12 минути на квалификацията бяха местният любимец Ланс Строл и Алекс Албон, които ще стартират от петата редица.

Смятаните за големи фаворити този уикенд пилоти на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц дори не успяха да прескочат втората фаза на квалификацията, след като в нейния край двамата бяха със съответно 0.032 и 0.069 по-бавни от десетия Строл и ще потеглят 11-ти и 12-ти. Заедно с Леклер и Сайнц елиминирани в края на втория сегмент бяха Логан Сарджънт, Кевин Магнусен и Пиер Гасли.

Серхио Перес за втори пореден уикенд приключва участието си в квалификацията в края на първия сегмент. Мексиканецът бе с 0.037 по-бавен от Гасли в спора за последното място в топ 15 и ще трябва да стартира 16-ти в състезанието на „Жил Вилньов“. Заедно с пилота на Ред Бул аут след първите 18 минути на сесията за място бяха Валтери Ботас, Естебан Окон, Нико Хюлкенберг и Гуаню Джоу. Те ще заемат последните четири позиции на стартовата решетка за Гран При на Канада в неделя от 21:00 часа българско време.