Силен дъжд и бурен вятър прекъснаха квалификацията за Гран при на Австралия във Формула 1. Разпределението на стартовата решетка трябваше да стане ясно днес след провеждане на три сесии, но времето не позволи това да се случи. Истинска буря се заформи над Мелбърн и попречи на състезателите да излязат на трасето за две от сесиите.

С близо 20 минути закъснение и под продължаващ силен дъжд състезателите излязоха на пистата за първата квалификационна сесия. Поради мокрото трасе част от тях се завъртяха на няколко пъти, някой спряха в предпазните стени, а други успяха да овладеят колите си.

В тази сесия най-бърз бе Нико Розберг от тима на Мерцедес, който записа време 1:43,380 и остави след себе си Фернандо Алосно и Ромейн Гросжан. Шампионът Себастиян Фетел бе със седмо време.

След края на първата част състезателите се прибраха в боксовете, а организаторите се заеха да изхвърлят водата от трасето. Това обаче бе невъзможно, защото дъждът продължаваше с пълна сила.

Организаторите отлагаха на няколко пъти старта на втората част, а в един момент обявиха, че ще бъдат зачетени резултатите от първата сесия. Това означаваше, че Нико Розберг ще стартира от първа позиция в Гран при на Австралия, което трябва да стартира утре сутрин в 8:00 часа българско време.

След близо 30 минути консултации се стигна до решението втората и третата квалификационни сесии да се проведат в 11:00 часа австралийско време в неделя, което означава 2:00 часа българско време тази нощ.