Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън може да загуби първата си титла, спечелена като пилот на Макларън през 2008 г. Това е възможно, ако бразилецът Фелипе Маса изпълни намерението си да подаде жалба в съда и тя бъде уважена.

Маса, през 2008 г. състезател на Ферари, загуби титлата по време на последното състезание за сезона в Бразилия. Тогава Хамилтън завърши пети и взе достатъчно точки, за да триумфира на първо място за сезона.

Решително за крайното класиране на шампионата обаче е състезанието в Сингапур, където Нелсон Пикет-младши умишлено катастрофира по нареждане от бокса, за да може съотборникът му в Рено Фернандо Алонсо да вземе победата.

В създадения хаос около инцидента Ферари прави ужасно спиране в бокса на Фелипе Маса, който в крайна сметка финишира 13-и, докато Хамилтън завършва трети и взима важни точки за сезона.

През 2008 г. надеждите на Маса за ревизиране на резултатите от Сингапур пропадат, но сега той търси юридически начин да промени класирането. Бразилецът се базира на скорошно изказване на бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун.

„Тогава не искахме да въвличаме Формула 1 в огромен скандал. Имахме всички данни да започнем разследване и със сигурност щеше да съберем доказателствата и да анулираме резултатите от Сингапур. Така Фелипе Маса щеше да стане шампион. Дори накарах Нелсон Пикет-старши да си мълчи. Тогава съществуваше правило, че след раздаването на финалните награди за сезона класирането не може да променяно. Така Хамилтън взе първата си титла“, заяви Екълстоун.

"Не искам пари, а справедливост! Още тогава исках да потърсим правата си, но адвокатите на Ферари ме спряха. Сега обаче открито се признава, че съм бил ощетен! Какво като е минало толкова много време? Как успяха да вземат всичките титли на Ланс Армстронг! Какво е разликата между него и Хамилтън?", отсече Маса пред Motorsport.com.