Най-добрият български мотоциклетист за всички времена Мартин Чой продължава да вдъхновява своите фенове не само с умения, но и с несломим състезателен дух. Пилотът на EKO BMW Motorrad Racing Team е 13-кратен шампион на България, 14-кратен шампион на Източна Европа и шампион на Европа за 2011 г.

Сезон 2017 не прави изключение и младият пилот отново се опитва да спечели всички възможни надпревари в клас 1000cc, за радост на своите привърженици. В момента той е изцяло концентриран върху стартовете от Републиканския и Европейския шампионат, които ще се проведат в Долна Митрополия на 29 и 30 април. Мартин е абсолютен фаворит за спечелването и на двата шампионата. В събота на 29-ти ще има тренировки за време и предварителни квалификации, а в неделя на 30-ти шампионът ще демонстрира своята класа пред няколко хиляди човека публика.

Мартин стартира годината с убедителна победа още в първия старт от Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм. Следващата спирка от състезателния му календар беше във Франция за първия кръг от Световния шампионат по издръжливост „24 часа на Льо Ман“. Мартин стартира от 18-та позиция и успя да стигне до десета още в първите 90 минути на 24-часовото състезание. За жалост късметът не беше на негова страна и българският състезател падна с близо 200 км/час в един от най-бързите завои на пистата. Въпреки това, шампионският хъс не му позволи да се откаже и Мартин продължи състезанието, след дълъг престой в бокса, до момента, в който двигателят на мотора му не отказа напълно.

Лошото стечение на обстоятелствата е неспособно да повлияе на устрема на младия шампион. За момента той е твърдо решен да вземе максимален брой точки в третия кръг от Републиканския и петия кръг от Европейския шампионат. С малко късмет българинът ще постигне и забележителни резултати в следващите кръгове от Световното по издръжливост. Най-скорошният от тях е на 19-20 май в Ошерслебен, Германия.

На въпроса „Как се готвиш за предстоящите стартове, след падане с 200 км/час?“, шампионът отговори: „Когато си професионален състезател паданията са нещо нормално. След всяко падане ставаш по-добър, а колкото по-добър ставаш, толкова по-рядко падаш. Звучи малко поетично“. (смее се)

„Всъщност най-добрите състезатели трябва да падат от време на време. Ако не го правят, значи не тестват границите на способностите си“, добави Чой.