Дани Педроса спечели 50-ата победа в кариерата си, след като триумфира в Гран При на Япония на пистата „Мотеги“. Лидерът в генералното класиране за сезона Валентино Роси увеличи аванси с в шампионата пред съотборника си в Ямаха Хорхе Лоренсо.

Педроса, който по-рано през годината беше на път да прекрати кариерата си заради проблем с рамото и налагаща се операция, излезе начело седем обиколки преди края. Испанецът не беше печелил състезание от август 2014 г., когато триумфира в Гран При на Чехия.

Роси финишира втори, а Лоренсо завърши трети, след като води в голяма част от състезанията, но получи проблем с гумите. Доктора вече има 283 точки от началото на сезона, 18 повече от Хорхе Лоренсо. До края на сезона остават три състезания – Австралия, Малайзия и Валенсия.

Йоан Зарко отпразнува световната си титла в Мото 2 със седмата си победа за сезона. Французинът стана шампион още преди състезанието, след като основният му конкурент Тито Рабат се отказа от участие в Япония и загуби математически шансове за титлата.

Днешните стартове в Мото 2 и Мото 3 бяха съкратени заради лошото време в Япония, което доведе до отлагането на състезателния ден с 30 минути. Пилотите в Мото 2 направиха 15 обиколки, а в Мото 3 – 13.

Италианецът Николо Антонели триумфира в Мото 3. Това беше втората му победа за годината. Британецът Дани Кент финишира шести, но увеличи преднината си в генералното класиране на 56 точки пред Енеа Бастианини, който остана седми.