Шампионите за 2008 година Димитър Илиев и навигаторът му Янаки Янакиев очакват тежка битка в Рали Твърдица тази събота и неделя. Кръг преди края на първенството екипажът на "БТК-ADSL Рали Тим" е само на 3 точки от третата позиция в генералното класиране и в подреждането на клас N4 през този сезон. Спорът между Илиев и Гьошев ще бъде и интригата по твърдишките скоростни отсечки.

"Напълно сме готови за старта в Твърдица. Колата е прегледана основно, направена й е необходимата ревизия. Ще се борим да прескочим Гьошев, това е задачата ни", коментира пред RallyXpress Димитър Илиев.

След двете отпадания на екипажа на "БТК-ADSL Рали Тим" (технически проблеми в Траянови врата и Стари столици) за Илиев остава възможността единствено да печели точки от Твърдица. Задължителните два най-слаби резултата за класирането в шампионата вече са осигурени.

В същото време на Петър Гьошев ще му се наложи да извади от досегашния си сбор минимум 10 точки (4 от България и 6 от Траянови врата). Така че в момента реалното съотношение на точките, смятайки досегашния актив без две от най-слабите постижения за шест състезания е 27:20 в полза на Димитър Илиев. Пресмятанията показват, че при победа в Твърдица (тя би била първата в кариерата на Гьошев) той ще има общо 40 в актива си, но без минималните 10 в края на годината реално ще се класира с 30.http://www.blitz.bg/documents/newsimages/2009-10-06-cl-ULGDGFDZI.jpg

Възможността Гьошев да спечели третото място в годишното генерално класиране е да победи в Твърдица, а Илиев да завърши шести или по-назад в класирането. При положение, че "БТК-ADSL Рали Тим" спечели само трите точки за шестата позиция, а Гьошев вземе 10 за първото място, двамата ще се изравнят с по 30 и пилотът на "Престиж Рали Тим" ще грабне бронза, защото ще има и победа на сметката си. Във всеки от случаите, в които Илиев е по-напред от шесто място, третата позиция ще бъде за неговия екипаж.

В стартовия лист на рали Твърдица има записани общо 8 автомобила от клас N4, което най-малко означава теоретична възможност Димитър Илиев да завърши и на осмата позиция. /БЛИЦ

Предварителен стартов списък на Рали Твърдица 2009 - ТУК