Трета победа в шампионата за 2010 година спечели екипажът на Виваком Рали Тим Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Шкода Фабия S2000), след като днес завършиха като победители в 39-ото издание на Рали Хеброс. Двамата изминаха 80.83-километровата надпревара за 46:55.1 минути. Преди последния специален етап - трите обиколки по 1.55 км на силно редуцираното трасе на писта "Дракон", Митко слагаше средно по 1.601 секунди на всеки един от 44-те километра от класическата рали програма на средногорския вариант на Хеброс.

На финала той изпревари варненско-сливенският тандем на ИКИ Рейсинг Тим Искрен Маринов/Петър Сивов (Мицубиши Лансър Ево 9) с 3:10.1 минути. Това е най-голямата разлика, регистрирана в кръг от националното първенство за последните 10 години.

В същото време Искрен Маринов с второто място край Калояново е най-доброто, до което той е достигал като пилот в ралитата от българския шампионат. Победител в пистовия финал на Хеброс стана Димитър Илиев и Искрен Маринов, записали по 3:31.0 минути в 4.67-километровата отсечка Калояново. Така от шестте скоростни етапи на последното състезание от сезона на екипажите Димитър Илиев спечели всички шест специални етапа. Най-доброто си класиране и първо призово място в цялата си кариера като пилот регистрира и 25-годишният Кирил Илиев.

След първите си три състезания с Мицубиши Лансър, пилотът на БАМС е трети, изоставайки на 2:06 минути от Маринов и изпреварвайки с 27.4 секунди Екатерина Стратиева/Благовеста Миланова (Астра Рейсинг Тим, Ситроен С2 R2 Макс). Двете са четвърти в генералното класиране, което е не само върха им за годината след пет от осем ралита в първенството, но и най-високото място, на което някога са се класирали. В последното състезание от програмата за тази година Йордан Божич/Владо Тошев (Джордан Рейсинг Тим, Рено Клио Спорт) подпечатаха своята вицешампионска титла. За двамата това е първия пълен шампиона в националното първенство. Няма да има промяна и в класирането на първите три екипажа в най-малката група (N2), след като претендентът за него Стоян Мечков (Райнегов МС, Ситроен Саксо) отпадна поради катастрофа.

Както е известно, Крум Дончев гарантира титлата си в Рали Твърдица преди 2 седмици и днес не взе участие в Рали Хеброс.

Завърналия се в ралитата Румен Дунев (Приста Ойл Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9) не успя да финишира днес, като отпадна от Рали Хеброс заради повреда в двигателя на автомобила си. Националният шампион от пистовите състезания за последните две години не бе стартирал в планинска надпревара от Рали Твърдица 2008. /БЛИЦ

Крайното класиране от 39-ото Рали Хеброс:
1.Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000) 46:55.1 минути
2.Искрен Маринов/Петър Сивов (ИКИ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево9) 50:05.6 минути
3.Кирил Тодоров/Недялко Сивов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 7) 52:11.7 минути
4.Екатерина Стратиева/Блага Миланова (Астра Рейсинг Тим, Ситроен С2 R2 Макс) 52:39.1 минути
5.Стилян Тенчев/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 106) 53:28.2 минути
6.Йордан Божич/Владо Тошев (Джордан рейсинг Тим, Рено Клио) 53:45.7 минути