Първото състезание за 2010 година ще бъде уникалнот орали „Дакар”. Надпреварата стартира днес и ще продължи до 17 януари, като този път стартът ще бъде даден в столицата на Аржентина – Буенос Айрес. Ралито ще се проведе за втори път в Южна Америка. Днешният първи етап е от Буенос Айрес до Колон – общо 684 километра.

Както и миналата година – на старта ще застанат четири категории возила - автомобили, камиони, мотоциклети и четириколки.

Предизвикателството ще бъде 9030 км през пътища, пресечени терени, планини и пустини. Линията на покриване на общото трасе е обратно на часовниковата стрелка и ще включва дори цялостно прекосяване на пустинята Атакама.

Промените за 2010 г. включват новости, които ще допринесат за още по-атрактивна надпревара. В това издание ще има повече етапи в пустинята.

В надпреварата ще вземат участие 138 автомобила, 184 мотора, 29 четириколки и 52 камиона, което превръща „Дакар" в най-атрактивното състезание в света.

При автомобилите основният фаворит е тимът на „Volkswagen”, който ще участва с четири автомобила „Race Touareg”. Миналогодишният победител Жиние дьо Вильер и неговите съьотборници ще се противопоставят в своя клас на BMW X3 и грамадния „Hummer”. Четворката допълват французинът Герлен Шишери и руснакът Леонид Новицки

Големият отсъстваш разбира се е отборът на „Mitsubishi” - най-титулуваната марка в най-престижното рали на планетата. Световната икономическа криза обаче накара японците, които са победители в 8 от последните 9 издания, да се оттеглят. Техните пилоти Стефен Петерханзел и Нани Рома пък ще карат за BMW.

Ралито се радва на огромен интерес, въпреки че се премести от традиционния си дом в африканската пустиня Сахара. Според данните на организаторите само в Южна Америка последното издание е било наблюдавано от над 300 милиона зрители./БЛИЦ