Валентино Роси с Ямаха спечели изключително интересната битка с Марк Маркес (Хонда) и триумфира в Гран При на Холандия в Мото GP, което се проведе в Асен. Двамата се откъснаха в надпреварата и оставиха битката за останалите места на другите пилоти, водени от Хорхе Лоренсо.
 
Роси водеше в голяма част от състезанието, но позволи да бъде изпреварен. Доктора си върна водачеството две обиколки преди края и удържа на атаката на испанеца. При една атака в последната обиколка двамата имаха лек контакт, при който Валентино Роси запази самообладание, възползва се от лекото разконцентриране на Маркес и успя да спечели първото място.
 
Хорхе Лоренсо стартира от осма позиция, но успя да се придвижи до третото място. Пилотът на Ямаха не успя да поддържа темпото на двамата лидери и се задоволи с последната позиция на почетната стълбичка. Така той прекъсна серията си от четири поредни победи и изостава на десет точки от лидера в генералното класиране Валентино Роси.
 
Йохан Зарко от Калекс записа втора поредна победа в шампионата на Мото 2 и увеличи разликата пред съотборника си Естеве Рабат в класирането на първенството. Рабат финишира втори, а трето място зае Сам Лоус от Спийд Ап. Зарко има аванс от 45 точки пред Рабат. Мигел Оливейра с КТМ взе втората си победа за сезона в Мотор 3, а втори завърши Фабио Куартараро с Хонда. Лидерът в класирането за сезона Дани Кент с Хонда остана трети. Той има 57 точки аванс пред Енеа Бастианини, който днес остана шести.