Инфарктният финал на сезона във Формула 1, който вчера донесе първата титла в кариерата на Макс Верстапен, ще се решава в съда. Това стана ясно от изявление на Мерцедес. „Сребърните стрели" обявиха, че ще се обърнат към Апелативния съд към Международната федерация по автомобилен спорт (FIA).

Както е известно, Верстапен спечели титлата с победа в Гран При на Абу Даби, която дойде в последната обиколка на състезанието и след няколко тура с кола за сигурност, която излезе след катастрофа на Николас Латифи.

Директорът на състезанието Майкъл Маси първоначално обяви, че докато трае извънредната ситуация, нито един болид няма да може да изпревари колата за сигурност. В предпоследната обиколка той промени позицията си и реши да пропусне петте изостанали коли, които разделяха водача в състезанието Люис Хамилтън и Макс Верстапен. Преди катастрофата с Латифи британецът изглеждаше сигурен шампион, тъй като имаше аванс от около 17 секунди пред нидерландския състезател на Ред Бул.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Решението на Маси даде възможност на Верстапен да застане веднага зад Хамилтън и по този начин получи шанс да атакува първото място. Това стана малко след началото на последната обиколка, като атаката на нидерландеца беше успешна, а основният му съперник за титлата беше с износени гуми и това му попречи да бъде конкурентен в решителния миг на сезона.

Мерцедес веднага подаде контестация за нарушение на две от условията на правилника, позовавайки се на точки 48.12 и 48.8. Стюардите на състезанието в Абу Даби отхвърлиха контестацията и потвърдиха титлата на Макс Верстапен.

Ръководството на Мерцедес се закани пред „Скай Спортс“, че ще се бори докрай и затова ще подаде жалба пред Апелативния съд на FIA. Това е трябва да се направи в рамките на 96 часа след края на състезанието. Ако последва ново решение в полза на Макс Верстапен, управата на „сребърните стрели“ ще потърси и окончателния възможен вариант – дело в Спортния арбитражен съд в Лозана.