Драма в последната обиколка лиши Мартин Чой от победата в VI кръг от европейския шампионат по мотоциклетизъм „Алпе Адрия” в Мост (Чехия). Така софиянецът не успя да съкрати разликата в точките от водача в клас SST 1000 – Михал Фила (и двамата с BMW), но запази шансове за атака на титлата.

Шампионът за 2011 г. Чой започна много силно състезанието. Той стартира четвърти, но още след първия завой поведе колоната. Асът на GLOBUL Racing Team удържа челната позиция до последната обиколка, когато инцидент със словенеца Марко Йерман (Suzuki) му отне победата.

На влизане в завой Йерман не можа да намали скоростта навреме, леко удари Мартин и мина напряко. Това позволи на чеха Фила да изпревари Чой и да спечели състезанието. Йерман пресече финала втори, пред българина, но после беше наказан заради излизането си от трасето и остана четвърти в официалното класиране. Трети е Карел Пешек (Чех, BMW).

“Това беше може би най-доброто ми каране досега през годината и заслужавах победата. В нашия спорт обаче подобни инциденти не са рядкост и се налага да се примиря с второто място. Важното е, че формата ми се подобрява и се чувствам все по-добре с новите гуми “Пирели”, заяви Мартин след награждаването.След 4-ия си за сезона подиум в „Алпе Адрия” Чой е на трето място в генералното класиране, с 81 точки. Носителят на титлата за 2012 г. Фила води със 118 т., пред Йерман – с 91.

Следващото състезание за Мартин ще е IV кръг от шампионата на Източна Европа - в Плевен (19-21 юли). До момента Чой е с три победи. Той води с пълен актив от 75 точки и в националния шампионат.