Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран при на Испания в изключително състезание, проведено между него и Макс Ферстапен. Пилотът на Мерцедес бе изоставащ в 60 от 66 обиколки, но благодарение на своя опит и стратегията успя да измъкне успеха. На всичко отгоре британецът бе подпомогнат и от пилота на Ред Бул, който допусна грешка в 60-ата обиколка.

Люис Хамилтън стартира от полпозишън, но още преди първия завой бе изпреварен от Верстапен.
 
Битката между Верстапен и Хамилтън се оказа изключително яростна, като двамата бяха разделени в рамките на под една секунда.

В 25-ата обиколка щабът на Ред Бул се провали при влизането на Макс Верстапен в бокса, след като забавиха холандеца с 4,2 секунди, което даде изключителна възможност на Люис Хамилтън да вземе превес пред своя съперник в Барселона. 

Хамилтън и Мерцедес опитаха да изненадат Верстапен и Ред Бул и британецът влезе в бокса за нови сликове, с които до финала Люис да настигне и изпревари Макс. Изоставането му беше 22 секунди, като до финала на надпреварата край Барселона остават още 22 обиколки.

В 60-ата обиколка стратегията даде резултат и Хамилтън изпревари Верстапен и поведе колоната. След това той натрупа преднина и не позволи да се стигне до промяна на водачеството до края. 

Третото място зае Валтери Ботас. Четвърти и пети финишираха Шарл Льоклер и Серхио Перес, следвани от Даниел Рикиардо, Карлос Сайнц, Ландо Норис, Естебан Окон и Пиер Гасли. 

В генералното класиране Люис Хамилтън е лидер с 94 точки, следван от Макс Верстапен с 80 и Валтери Ботас с 47.