Пилотът на "Глобул рейсинг тийм" Мартин Чой с "БМВ S1000 RR" постигна драматична победа и едно второ място в шестия кръг на европейския шампионат "Алпе Адрия" в Унгария. В съботното първо състезание на пистата "Хунгароринг" българинът имаше технически проблеми и моторът му прекъсваше, което го остави зад носителя на титлата в клас SST 1000 Михал Фила, също с БМВ.

В неделя обаче Чой оказа сериозна съпротива на чеха. Двамата заформиха оспорвана битка още от старта и до финала няколко пъти си разменяха лидерската позиция. Чой първи стигна до карирания флаг и го премина с минималния аванс от 0,2 секунди пред Фила.

"Това е една от най-хубавите победи в кариерата ми. След карирания флаг, почти през цялата обиколка крещях от радост. Дори не помня как съм се прибрал до питлейна. Много съм щастлив, защото през този сезон в европейския шампионат дълго време търсех победата, а тя ми се изплъзваше", обясни Чой.

Той не скри разочарованието си от проблемите в събота, но призна, че те са го мотивирали да се представи още по-добре. "В събота се беше откачила лулата на едната свещ и моторът леко прекъсваше – точно толкова, колкото да ме изпрати на второто стъпало", каза пилотът, който спечели титлата в "Алпе Адрия" през 2011 г.

"Завърших след Фила, но това утрои амбицията ми да спечеля другото състезание от кръга на една от любимите ми писти. Бях много настървен, чак плащещо. Затова на следващия ден толкова бурно се радвах на победата, а на стълбичката чехът ми стисна ръката и каза: "Чой, ти си камикадзе", допълни Чой.

От Будапеща пилотът и неговият екип ще се отправят към германската писта "Ошерслебен", където в предстоящия уикенд Чой ще кара за "Сузуки" в третия кръг от Световния шампионат за издръжливост в клас SST 1000.