Многократният шампион на България на писта и рали Румен Дунев (Дунев Рейсинг, Mitsubishi Lancer Evo 9) спечели втория кръг от първенството на затворен маршрут – „Писта Велико Търново 2016”. Надпреварата под Царевец беше белязана от драматична развръзка, от която победител излезе Дунев. Двамата шампиони – действащият в момента Пламен Камбуров (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9) и първенецът за предишните два сезона – Константин Маршавелов, си заминаха наказани.

Дунев регистрира две втори места в двата манша на клас "Макси", което бе достатъчно да се поздрави с крайната победа. Състезанията от класа бяха общи с тези в "Туринг", защото на старта на най-големите всъщност застанаха едва три автомобила - тези на Дунев, Константин Маршавелов и Пламен Камбуров. Четвъртият - Атанас Божилов, не успя да стартира заради механичен проблем.

Маршавелов и Камбуров пък получиха различни наказания след края на състезателния ден. Маршавелов спечели първото състезание, но във второто получи повреда и се прибра в бокса, като колата му остана там, вместо да се яви в закрития парк. Това действие доведе до контестация от страна на Камбуров и дисквалификация на неговия съперник. Самият Камбуров обаче бе доста разпален в комуникацията си с комисарите и получи тримесечно наказание за участие в шампионата.

В този хаос Румен Дунев успя да измъкне победата с актив от 21.5 точки, следван от Камбуров с 14.5, който победи във втория старт, но не завърши в първия.

В клас "Туринг" победата взе Стоян Апостолов (Хонда Сивик), който записа първо и трето място в двете състезания. Подгласници на Апостолов станаха Светослав Ковачев (VW Голф) и Иван Влъчков (Хонда Сивик).

Победител в третия клас "Спорт" стана Огнян Патенов (ВАЗ 2101), следван от Искрен Веселинов и Тодор Тодоров.

„За мен това е особена победа. Особена, защото това е първият ми такъв успех, винаги съм печелил след оспорвана битка със съперниците ми, не съм наследявал първото място. Все пак, за нас това е глътка въздух, тъй като във Велико Търново направихме най-много обиколки за един уикенд от много време насам, много ценни километри", коментира Дунев.

„Момчетата от екипа положиха страхотни усилия, за да сме на старта и съм им много благодарен, че се справиха. Този успех ни вдъхна увереност, че можем да се справим. Но състезанието този уикенд показа, че има някакъв проблем в надпреварите на затворен маршрут. Помните колко пилоти участваха миналата година и колко започнаха сезона сега. Говорих с моите колеги, ще искаме спешни мерки и действия от страна на БФАС, за да не се стигне до по-сериозно положение", добави опитният пилот.