Два български екипажа - Димитър Илиев/Янаки Янакиев ("Виваком Рали Тим", Шкода Фабия S2000) и Петър Гьошев/Димитър Спасов ("Престиж Рали Тим", Мицубиши Лансър Ево 9) ще бъдат сред стартиращите 35 тима във второто от европейските ралита тази година. Рали Хърватия 2010 обаче тази година за първи път напуска столицата Загреб и се мести в Риека. Общата дължина на надпреварата е 743.36 км, които включват 14 специални етапа (общо 252.66 км). В първия ден отсечките са 5 (41.98 км), във втория - 6 (114.02) и в третия ден - 4 (96.66 км).

Докато за Митко Илиев това ще е четвърто поредно участие в Хърватия и първо извън Загреб, то за Гьошев и Спасов това ще е изобщо второто състезание, в което бронзовите медалисти от родния шампионат през 2009 година напускат страната. През 2009-а те за кратко караха в Ю-Рали, преди да отпаднат поради проблем с автомобила.

"Практически нямахме никакви намерения да караме извън България. Но сме принудени, след като в първото рали от националния шампионат отпаднахме толкова рано. Сега отиваме в Хърватия, за да привикнем с автомобила и да наваксаме онези от километрите, които пропуснахме да направим в Костенец", заяви пред RallyXpress Димитър Илиев.

"Не сме правили специална ревизия на автомобила. Не познаваме отсечките в Хърватия, така че след като Мицубиши-то премина през нормалната за следсъзателен цикъл проверка на всички възли, сме направили компромисни настройки. Това би ни позволило на място по-лесно да намерим добрият баланс на автомобила за трасета и асфалт, от който нямаме никаква представа", каза Петър Гьошев.

От днес двата екипажа са в Риека, където са административните и технически процедури преди началото на Рали Хърватия 2010. /БЛИЦ