Пистата “Индианаполис Мотор Спийдуей” е сред най-обичаните в света на моторните спортове. Това е трасе със статут на легенда. През тази година овалът ще отбележи 100-годишнината от първото си домакинство на известното състезание “500-те мили на Индианаполис”.
 
Подобен юбилей дава шанс за носталгични ретроспекции и почитане на състезатели, коли и отбори. Припомнят се и легендарни състезания. Един 82-годишен фен също има повод за отбелязване.
 
Пенсионираният учител Робърт Джос ще посети за 64-и пореден път легендарната надпревара. Той започва своята серия през 1947 г., когато отива на пистата с чичо си Флойд, а днес го прави със своите деца и внуци.
 
За да спази традицията за ежегодно посещение на състезанието, Джос много пъти е правил жертви, дори е поемал рискове. В началото на 50-те използва армейския си отпуск, за да присъства на “500-те мили на Индианаполис”. През 1973 г. си намира заместник в училището, където преподава, тъй като заради проливен дъжд стартът се отлага с три дни.
 
През 1960 г. първото му дете трябва да се роди в деня на надпреварата, но той отива на пистата. Съпругата му Маргрет обаче ражда тяхната дъщеря Лиз седмица по-късно. Робърт и Маргрет имат още две деца и все още са семейство.
 
Първото посещение на Робърт Джос на “500-те мили на Индианаполис” не е обикновен ден. Това е денят, в който той завършва училище. Неговият чичо Флойд Гигакс има връзки на пистата.
 
Като бивш механик през 30-те години на ХХ в., Гигакс има право на осем места на трибуната на първия завой. През 1947 г. Флойд взима племенника си на състезанието. За младия Джос, чичо Флойд е като втори баща. Истинският му баща му умира докато Робърт е на две години след усложнения заради отравяне с иприт, получено по време на Първата световна война.
 
За последно Флойд и Робърт посещават заедно надпреварата на “Индианаполис Мотор Спийдуей” през 1987 г. На следващата година чичото умира. Дори и сега Джос е сред феновете, които знаят кой е лидер в състезанието, кой е в бокса и кой има възможност за изпреварване. Той слуша радиопредаването на отборите със слушалки, а зет му го информира за новините около надпреварата.
 
Робърт Джос и до днес продължава да седи на същото място, на което е бил с чичо си Флойд. Той е наследствен притежател на осемте билета на Гигакс и ги използва заедно със своите деца, техните съпрузи и внуци. Жена му Маргрет престава да посещава състезанията през 60-те години, тъй като губи интерес.
 
На 82 години Джос вече не може да си позволи да изпие традиционната чаша бърбън преди старта, но по време на надпреварата изпива две бири. Обикновено се отбива и един път до тоалетната. Винаги е твърдял, че обича шума на състезанието, рева на двигателите и виковете на феновете. Никога не е ползвал тапи за уши./БЛИЦ