Шарл Льоклер с Ферари зарадва цяла Италия, триумфирайки на "Монца" в 16-и кръг от сезон 2024 във Формула 1. Пилотът на Скудерията остави зад себе си пилотите на Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис. Това е и първа победа за Ферари в домашното състезание от 2019 година.

Льоклер потегли четвърти след Норис, Пиастри и Джордж Ръсел с Мерцедес. В течение на надпреварата той предприе рисковата стратегия само с една смяна на гуми, слагайки твърди сликове, което се оказа печелившо. Двата Макларъна зад него прикючиха с два стопа. Другият представител на Ферари - Карлос Сайнц също мина 53-те обиколки с едно влизане в бокса.

5-и остана Люис Хамилтън, каращ за Мерцедес, 6-и е световният шампион Макс Верстапен от Ред Бул, седми - Джордж Ръсел, осми е вторият Ред Бул - този на Серхио Перес, 9-и Кевин Магнусен, а "Топ 10" затвори Алекс Албон.

Това е седми успех за Льоклер във Формула 1 и първи този сезон. Една победа тази година има и съотборникът му Карлос Сайнц - от Гран при на Австралия в третия кръг.

Така в класирането Верстапен има 303 точки, а Норис вече е с пасив от 62 след третата си позиция в Монца и най-бързата обиколка на трасето. Льоклер е с 215 точки, а Пиастри е на четвърто място със 197.

Сезон 2024 във Формула 1 продължава на 15 септември, когато предстои ГП на Азербайджан.