Фелипе Маса, за когото сезон 2013 е последният в отбора на Ферари, винаги ще е част от историята на Скудерията. Това каза президентът на тима - Лука ди Монтедземоло.

По време на последното състезание за сезона на шампионата „Ferrari Challenge” бе организирано и официалното изпращане на Фелипе. На пистата „Муджело“ присъстваха повече от 15 000 души, въпреки дъждовното време.

Именно на това трасе Маса за първи път тества кола от Формула 1 със Заубер, през 2001 г. Бразилецът дебютира в Гран при със същия екип през 2002 г. През следващата година той става тест пилот на Ферари. През 2004-та и 2005-та отново е титулярен пилот в Заубер, а от сезон 2006 до момента кара за Ферари. Първата победа на Маса е в Турция през 2006-та, като през същата година той печели и домашната си надпревара в Бразилия, което описва като един от най-щастливите си моменти в спорта. Той има още 9 победи във Формула 1 и е стартирал 15 пъти от първа позиция. Най-доброто му класиране в шампионата е второ място през 2008 г., когато само 1 точка го разделя от световната титла.

„ Аз съм късметлия. Имах страхотна кариера във Ферари. Когато започнах да се състезавам с картинг като дете, имах червен екип на Ферари и това винаги е бил отборът, който съм подкрепял. Дори когато Сена беше в Макларън, а Нелсън Пикет в Уилямс, аз бях за Ферари. Имам толкова много приятели тук... Ще ми липсват, както и приятните дни, прекарани във фабриката в Маранело. Доволен съм от времето си в Скудерията”, завърши Маса.

Ди Монтедземоло от своя страна благодари на Маса:

„Фелипе бе истински член на Ферари. Той винаги ще е част от историята ни с всички състезания, в които е карал за нас, всичките победи, полпозишъни и онези секунди, в които бе световен шампион в Бразилия. Прекарахме чудесни моменти заедно, както и по-трудни като инцидента в Будапеща. Искам да му благодаря публично, след като вече го сторих лично.

Мисля, че решението да се разделим е правилно както за нас, така и за него. Време е за промяна и за намиране на нова мотивация. Желая на Фелипе успех, започвайки с последните две състезания от сезона. Що се отнася до остатъка от кариерата му във Формула 1, му желая всичко най-хубаво”.