Една от легендарните марки на Формула 1 Ферари заплаши да напусне състезанията, ако бъде взето решение за разрешаване на използване на евтини двигатели от т.нар. независими производители, които нямат опит в най-престижното автомобилно състезание.

Президентът на ФИА Жан Тод и притежателят на търговските права на Формула 1 Бърни Екълстон поискаха от Световния съвет по автомобилни спортове да се произнесе по редица предложения за подобрения, сред които и това за използването на двигатели от независими производители.

Решението трябва да бъде обявено до 31 януари. Счита се, че въпросните мотори, заради които недоволства Ферари, ще помогнат на по-малките отбори да съществуват във Формула 1 с ограничените си бюджети.

„Ако това бъде прието, Ферари ще търси други начини да демонстрира способността си да се състезава и да побеждава. Нашето напускане на Формула 1 ще бъде срамно, но ние няма да позволим да бъдем поставени на колене в ъгъла и да стоим без реакция“, заяви президентът на „черните кончета“ Серджо Маркионе.

„Ако направим Формула 1 по подобие на НАСКАР, ще загубим предимството на опита и познанията заради по-евтини решения. Нашата позиция се споделя от Рено и Мерцедес. Разбирам проблемите на малките отбори, които имат ограничени финансови средства. Това обаче не е проблем на Ферари“, допълни Маркионе.