Испанският пилот на Макларън Фернандо Алонсо ще участва в легендарното състезание 500-те мили на Индианаполис на 28 май. Решението за това е взето на тайни преговори между тима от Формула 1, доставчика на двигатели „Хонда“ и двукратния световен шампион.

По време на надпреварата в САЩ испанецът ще бъде зад волана на болид на Андрети Аутоспорт, който е задвижван от двигател на японската компания, но с логото на Макларън.

Фернандо Алонсо заяви, че е мотивиран да спечели 500-те мили на Индианаполис, а след време да се опита да триумфира и в 24-те часа на Льо Ман. Той вече има две победи (2006 и 2007) в третото от считаните за култови състезания в автомобилния спорт – Гран При на Монако във Формула 1. До момента само един пилот има победи и в трите надпревари – легендарният Греъм Хил.

„Имам две победи от Гран При на Монако, а целта ми е да постигна триумф и в трите големи състезания, което до момента е правено само от Греъм Хил. Това е голямо предизвикателство за мен, но също така ме мотивира допълнително. Не знам кога ще участвам в Льо Ман, но един ден и това ще стане. Сега съм само на 35 години и имам още време пред себе си“, заяви Алонсо.