ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо и съотборниците му Себастиан Буеми и Казуки Накаджима спечелиха легендарното състезание „24-те часа на Льо Ман“. Те се състезаваха за „Тойота“, а това беше първа победа за японския автомобилен концерн в надпреварата.

Особена интрига в самото състезание липсваше. Въпросът беше кой от екипажите на „Тойота“ ще спечели. Японците са единственият заводски отбор в автомобилния шампионат по издържливост след оттеглянето на „Порше“. Останалите представители в най-престижния клас LMP1 са частни тимове. Затова и още преди старта победителят беше ясен на 99%, а успехът на „Тойота“ можеше да бъде отнет само от технически проблем или грешка на пилот.

Гонката протече идеално за екипажа на Алонсо. Още от самото начало колите на „Тойота“ се откъснаха и периодично сменяха водачеството. Преломният момент беше във втората половина на състезанието. Тогава колата на испанеца поведе и постепенно започна да увеличава аванса си пред другата кола на „Тойота“, която беше управлявана от Майк Конуей, Камуи Кобояши и Хосе Майк Лопес. Трето място зае екипажът на „Рибелиън“ - Тома Лоран, Матиас Бех и Густаво Менезес.

С този успех Фернандо Алонсо се доближи до голямата си цел – да спечели „Тройната корона“ на автомобилния спорт – победи в Гран При на Монако във Формула 1, „24-те часа на Льо Ман“ и „500-те мили на Индианаполис“. Към момента това е успявал да направи само един автомобилен пилот – легендарният Греъм Хил. Сега на Алонсо остава само да спечели американското състезание. През миналата година той опита да триумфира в Индианаполис и беше близо до успеха, но повреда на двигателя му попречи.