Спечелилият четвъртата си световна титла през изминалия сезон Себастиан Фетел и отборът му Ред Бул са категорично против обявените от Международната автомобилна федерация (ФИА) нови правила във Формула 1. Най-фрапиращото от тях е удвояването на точките за последното състезание от всеки сезон. Така последният старт за 2014 година в Абу Даби на 23 ноември ще донесе на победителя 50, а не 25 точки, както бе досега.

Освен това пилотите ще трябва да имат постоянни номера за цялата си кариерата, като ще имат право на избор от 2 до 99. Номер 1 ще бъде запазен за световния шампион, но не е задължително той кара точно с него. Ако двама пилоти пожелаят един и същи номер, правото на първи избор ще бъде за състезателя, който се намира на по-висока позиция в подреждането за изминалия сезон.

„Представете си, че в последния кръг на Бундеслигата се дадат изведнъж двойно повече точки”, направи Фетел сравнение с футбола.

„Това е пълна безсмислица и наказва онези, които са работили усърдно през целия сезон. Ценя старите традиции във Формула 1 и не разбирам тези нови правила”, допълни германецът.

„Пилоти, фенове и експерти са потресени. Едва ли някой разбира тази лудост с двойните точки. Ние бяхме против, но нашият шеф Кристиан Хорнер загуби при гласуването”, сподели спортният директор на Ред Бул Хелмут Марко.