Днешната квалификация в Австралия определено бе разочароваща за четирикратния световен шампион Себастиан Фетел. Германецът завърши едва на 13-ото място, но ще стартира 12-и заради наказание на Валтери Ботас от екипа на Уилямс с пет места заради смяна на трансмисия. Трудностите на Фетел с гъвкавостта на задвижващата система на Рено продължиха. Въпреки това той потърси вината у себе си, докато от доставчика на двигатели на Ред Бул - Рено, признаха, че проблем с новия турбо V6 двигател в болида на Себ е причина за отпадането още във втората фаза от днешната квалификация. В същото време новият му австралийски съотборник Даниел Рикардо нямаше подобни проблеми в Мелбърн и бе на крачка от сензационен полпозишън. В края Даниел се класира на второ място и учуди всички критици, които очакваха пълен провал за Ред Бул.

От Рено уточниха, че повредата в болида на Фетел се изразявала в проблем със софтуера и настройките на турбо двигателя. Заради него четирикратният световен шампион не е могъл да използва пълната му мощност и така дори не успя да стигне до борбата за челните позиции във финалната фаза на квалификацията.

"Днес просто не бях достатъчно добър", заяви Фетел пред RTL.

"Проблемът не е в баланса на колата, но гъвкавостта не бе на ниво и условията просто бяха доста трудни. В петък нещата вървяха по-добре. Трябва да разберем, защо нещата са по този начин. През тази година положението е такова, че дори най-малката подробност може направи разликата между успеха и провала", каза шампионът.

"Постижението на Даниел показва на какво е способна нашата кола. Скоростта е налице, така че се надявам утре нещата да се развият по-добре. Състезанието е достатъчно дълго и всичко може да се случи", оптимист е Фетел.

Първият старт за сезон 2014 в Австралия е утре от в 8:00 часа наше време на пистата "Албърт Парк" в Мелбърн.