Най-младият двукратен световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел с Ред Бул върви към защита на титлата си от миналия сезон, след като спечели квалификацията за място на пистата „Америка", която приема за първи път Гран при на САЩ.
 
На второ място остана пилотът на Макларън Люис Хамилтън. Британецът даде с 0.109 секунда по-слабо време от победителя в квалификацията. Трети остана съотборникът на Фетел в Ред Бул Марк Уебър от Ред Бул, а Фернандо Алонсо, който е основният конкурент на германеца за титлата, даде девето време. Заради наказанието на Ромен Грожан след повреда в скоростната кутия в болида на Лотус обаче испанският пилот на Ферари ще потегли от осма позиция.
 
След наказанието на съотборника си Ромен Грожан финландският пилот на Лотус Кими Райконен ще стартира от четвърто място. Пети минава седемкратният световен шампион Михаел Шумахер, който остави далеч зад себе си съотборника си в Мерцедес Нико Розберг, който е 17-и.
 
Бразилският пилот на Ферери Фелипе Маса изненада и изпревари съотборника си Фернандо Алонсо, за да се нареди на шесто място на стартовата решетка след наказанието на Грожан. Топ десет допълниха още Нико Хюлкенберг от Форс Индия, Алонсо, наказаният Грожан и Пастор Малдонадо от Уилямс.