Отборът от Формула 1 Мерцедес рискува сурови санкции, след като ФИА реши да го изправи пред Международния трибунал заради провеждането на таен тест с "Пирели" в нарушение на правилата.

Централата ще проведе пълно разследване на случая, при който доставчикът на гуми е използвал настоящия болид на екипа и титулярните му пилоти Люис Хамилтън и Нико Розберг на пистата "Каталуня" между 15 и 17 май.

Останалите тимове обвиниха германците в "задкулисни игри" и получаването на значително предимство от изпитанията. От "Пирели" заявиха, че са провеждали тестове на гуми за следващия сезон, но без Мерцедес да имат представа за използваните смеси.

Изпитанията по време на сезона във Формула 1 са забранени с изключение на теста за млади пилоти в края на годината. В договора на "Пирели" обаче има клауза, която позволява провеждането на 1000 км тестове, пише "Монитор".

От ФИА са поискали обясненията на компанията и Мерцедес, както и цялата информация от останалите отбори за провеждането на каквито и да било тестове с италианците през 2013 г. Вследствие на това организацията е решила да изправи германците пред трибунала. Датата за изслушването на отбора все още не е определена, но той може да понесе тежко наказание при уличаване в нарушаване на правилата.

Междувременно Ферари, които са провели идентични изпитания с италианците на същата писта през април, но с болида си от 2011 г. и с резервен пилот, бяха оправдани от ФИА. Според заключението на президента на централата Жан Тод използването на автомобил от предходния шампионат не е в нарушение на правилата.