Финландецът Кале Рованперя от отбора на Тойота спечели Рали Полша днес, седми кръг от световния рали-шампионат за сезон 2024. Рованперя е двyкратен и в момента действащ световен шампион в световния рали-шампионат (WRC).

23-годишният пилот спечели осем от 19 специални отсечки в района на Миколайки (Североизточна Полша) в 80-ото издание на състезанието, което обаче се върна в календара на световния шампионат след седем години отсъствие. А тези осем специални отсечки осигуриха 13-ия триумф в кариерата за Рованперя.

Времето на победителя е 2:33:07.6 часа, а той изпревари 28.3 секунди уелсеца Елфин Еванс, който също кара с Тойота Ярис хибрид. Трети на 42.7 секунди се нареди французинът Адриен Фурмо с Форд Пума. За него това е трети подиум през сезона след тези в Швеция през февруари и Кения през март. На 4-о място остана водачът в генералното класиране към момента Тиери Ньовил (Белгия), изостанал на 28.1 секунди от победителя. Топ 6 допълват Мартинс Сескс (Латвия) и Андреас Микелсен (Норвегия).

В клас WRC2 (DC/CC) руснакът Николай Грязин, който се състезава с български лиценз, завърши на 6-о място в своята категория с автомобил Ситроен С3. Той капа в екипаж с друг руснак – Константин Александров. Двамата останаха на 5.2 секунди от победителя в техния клас Сами Пааяри (Финландия) с Тойота Ярис.

В генералното класиране за Световния шампионат Ньовил води със 136 точки, пред Елфин Еванс със 121 и От Тенак (Естония) със 115. Себастиен Ожие е 4-и с 92, а днешният победител Ронавперя е на 7-о място. Има промяна на върха в класирането при конструкторите, след като Хюндай има 311 точки, с 10 пред Тойота, която слиза на 2-ата позиция.

"Беше наистина невероятна седмица", заяви щастливият финландец, който кара през този сезон само в избрани състезание. "Не беше много нормално. Мисля, че най-хубавото е, че се решихме да дойдем в Полша. Не беше никак лоша идея. Помогнахме на отбора да натрупа точки и не сме си изхабили времето напразно".