Директорът на Формула 1 Стефано Доменикали пристигна в ЮАР, където ще води разговори за провеждане на състезание от календара на най-престижната автомобилна надпревара, съобщи АП.

Доменикали ще говори с представители на пистата "Кялами" край Йоханесбург, като при постигане на сделка ще може да има Гран при на ЮАР още през 2023 година. До момента споразумение не е постигнато, но шансовете за такова са големи, твърди още източникът на АП.

За последно ЮАР прие състезание от Формула 1 през 1993 година. Антарктида, по обясними причини, и Африка са единствените два континента, на които не се провеждат състезания от Формула 1.

През 2023 година ще има поне едно дебютиращо състезание в календара - това в американската столица на хазарта Лас Вегас.

В продължение на четвърт век между 1960 и 1985 година в Южна Африка ежегодно имаше състезания от Формула 1, но след това престижната верига се оттегли от страната заради наложения режим апартейд. През 1992 и 1993 година последва кратко завръщане след освобождаването на Нелсън Мандела от затвора, но последва ново оттегляне на Формула 1.

Преди десетина години имаше опит за връщане на Южна Африка в календара със състезание по улиците на Кейптаун, но подобен вариант към момента изглежда невъзможен.