Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас успя да завоюва победата в Гран При на Австрия - първото състезание за календарния сезон във Формула 1, който беше отложен с близо четири месеца заради пандемията от COVID-19. 

Ботас тръгна от полпозишън и не сдаде позицията си до края на състезанието. Втори завърши пилотът на Ферари Шарл Льоклер, който се изкачи от седмата позиция след геройско каране, а трети завърши Ландо Норис. Световният шампион Люис Хамилтън остана едва четвърти, след като получи 5-секундно наказание в края на надпреварата. 

На старта на пистата "Ред Бул Ринг" Ботас предложи стабилно каране, като се движеше пред Макс Верстапен и Александър Албън. Хамилтън бързо успя да се изкачи до четвърта позиция. Първият истински интересен момент дойде в 14-ата обиколка, когато колата на Верстапен рязко загуби мощност и той беше принуден да се прибере в бокса. От това се възползва Хамилтън, който влезе в топ 3. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+) 

Следващите няколко обиколки имаше още две отпадания, съответно на Даниел Рикиардо и Кевин Магнусен - заради повреди в болидите им. 

В 31-ата обиколка, след прибирането на колата за сигурност, излязла поради инцидента с Магнусен, Себастиан Фетел закачи Ландо Норис и се завъртя, пропадайки от осмата позиция до 15-ата в класирането. През това време Хамилтън успя да изпревари Албън, за да заеме второто място и да подгони Валтери Ботас. 

Инцидентите в дебютното състезание за сезон 2020 обаче не спираха, като малко след средата на надпреварата Ромейн Грожан и Алекс Ръсел бяха поредните жертви на технически недостатъци. В 55-ата обиколка беше ред и за Кими Райконен да преустанови участието си в състезанието, след като предна дясна гума се откачи и той остана в зоната за сигурността. Това доведе до поредно излизане на колата на сигурността. 

В 61-aта обиколка, след поредното прибиране на колата на сигурността, Алекс Албън опита да атакува второто място на Хамилтън. Англичанинът се защитаваше добре първоначално, но в крайна сметка се стигна до контакт между двамата, след което Албън излезе от трасето и загуби позиции. Впоследствие Хамилтън беше наказан с 5 секунди заради непозволената маневра. От това се възползваха Льоклер и пилотът на Макларън Ландо Норис, които в крайна сметка намериха място на подиума, завършвайки втори и трети зад крайния победител Ботас.