След четиригодишно отсъствие от календара на MotoGP надпреварата за Гран При на Чехия ще направи своето завръщане в графика на кралския клас през 2025 година. Състезанието отново ще се провежда на легендарната писта „Бърно“, която е била арена на много знаменити моменти в историята на световния шампионат.

За последно Чехия прие MotoGP през 2020 година, когато в своя едва трети старт в кралския клас Брад Биндър донесе първата победа на КТМ. Впоследствие обаче „Бърно“ загуби мястото си в календара, тъй като семейство Абрахам, което беше собственик на трасето, не намери нужните средства, за да подобри неговата безопасност.

В един момент дори изглеждаше, че пистата ще бъде разрушена, но тя беше спасена от Карел Хубачек, който я закупи през август 2023 година. С помощта на чешката банка Creditas Хубачек и неговата компания Shakai намериха нужното финансиране, за да приведат пистата в нужния вид, за да може тя отново да приеме стартове от MotoGP.

По-рано днес в Бърно се проведе пресконференция, на която присъства и министър председателят на Чехия Петър Фиала. На нея беше обявено, че „Бърно“ ще се завърне в календара на MotoGP още през 2025 година с петгодишен договор.

Точните дати на Гран При на Чехия ще бъдат обявни на по-късен етап, заедно с целия календар на MotoGP за 2025 година. Очаква се състезанието да заеме традиционната си дата през август и отново да бъде групирано с Гран При на Австрия на „Ред Бул Ринг“.