Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел ще напусне Ферари след края на годината. 32-годишният германец кара за „черните кончета“ от 2015 г. и за този период записа 14 победи и два пъти завърши на второ място в крайното класиране на шампионата. Фетел и италианският тим обявиха днес, че договорът между двете страни, който изтича след края на сезон 2020, няма да бъде продължен.

„Моите отношения с Ферари приключват в края на 2020 г. За постигането на най-добрите резултати във Формула 1 е жизнено важно всички страни да работят в пълна хармония. Финансовият въпрос няма нищо общо с решението да се разделя с отбора. Благодаря на всички във Ферари и феновете на отбора“, обяви Фетел.

Според „Гадзета дело Спорт“ вече има два отбора, които са правили оферти към германския пилот. Това са Макларън и Рено, които се опитват да се върнат към старата си слава, но резултатите им в последните години никак не са добри.

Фетел се състезава във Формула 1 от 2007 г., когато дебютира за Заубер, а след това продължи в Торо Росо. През следващата година триумфирал Гран При на Италия и стана най-младият пилот (21 г. и 74 дни), спечелил старт от най-гледаните автомобили състезания. През 2009 г. премина в Ред Бул, а през следващия сезон стана най-младият световен шампион в историята на Формула 1. В следващите години записа още три титли.