Светът на моторните спортове беше разтърсен само часове преди началото на сезона във Формула 1. Шефът на най-престижните моторни състезания от страна на Международната асоциация по автомобилни спортове (FIA) Чарли Уайтинг почина внезапно на 66-годишна възраст.

Уайтинг е получил днес белодробен емболизъм в Мелбърн, където трябваше да ръководи първия старт за сезона във Формула 1. Британецът обикновено даваше началото на състезанията и следеше за спазването на правилата. Той работеше за FIA от 1988 година, когато първоначално заема поста на технически директор.

Преди това е работил като главен механик и главен инженер за несъществуващия вече британски тим Брабам под ръководството на бившия директор на Формула 1 Бърни Екълстоун. Двамата изведоха Брабам до титлите във Формула 1 през 1981 и 1983 г.

Кариерата на Чарли Уайтинг в най-популярния автомобилен спорт започва през 1977 година в Хескет, а година по-късно се мести в Брабам, където остава до преместването си на ръководна позиция във FIA.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Формула 1 загуби верен приятел и харизматичен посланик. Чарли беше централна и изключителна фигура в нашия спорт, която държеше на етиката и спазването на правилата“, коментира президентът на FIA Жан Тод.

Чарли Уайтинг оставя сериозна дупка в организацията на Формула 1. Той беше човекът, към когото се обръщаха всички отбори и пилоти, когато имаха да разрешават проблеми и спорове относно правилника. Все още от FIA не са обявили името на неговия заместник.

„Приятелството ми с Чарли започна още от началото на кариерата ми във Формула 1. Заедно бяхме механици, станахме приятели и прекарвахме толкова много време заедно около състезанията. Стана ми много тежко, когато научих новината. Разбит съм. Смъртта му е голям удар и загуба за цялото семейство на Формула 1, FIA и моторните спортове“, коментира изпълнителният директор на Формула 1 Рос Браун.

Сезонът във Формула 1 стартира тази нощ, когато в Мелбърн ще се проведе първата свободна тренировка преди Гран При на Австралия. Самото състезание е в неделя.