Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсън Пикет предизвика шумен скандал със свое изказване по адрес на Люис Хамилтън. Бразилската легенда, който триумфира при най-бързите през 1981, 1983 и 1987 г., нарече британеца "малък черен човек". Това се случи по време на участие на 69-годишния Пикет в подкаст, посветен на Формула 1.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Бразилецът беше помолен да анализира сблъсъка между Хамилтън и Макс Верстапен на "Силвърстоун" през 2021 година. Дъщерята на Пикет - Кели, е гадже на Верстапен, който в крайна сметка успя да прекъсне доминацията на Мерцедес и спечели титлата през миналия сезон.

"Maлкият черен човек позиционира колата си така, че нямаше как другият пилот да се отклони", казва Нелсън Пикет.

В интервюто той нарича Хамилтън "малък черен човек" и "малко негърче". 

Британецът, който е седемкратен световен шампион, е единственият тъмнокож пилот във Формула 1. Във въпросното интервю Пикет използва и нецензурни думи, като изрази мнение, че Хамилтън е късметлия, че само Верстапен е катастрофирал. Двамата се удариха в първата обиколка и пилотът на Ред Бул се оказа с разбита кола, след като се блъсна в стената. Люис беше санкциониран с десет секунди, но това не му попречи да се върне, без Макс на пистата, и да спечели домашното състезание.

Формула 1 излезе с официална позиция по скандала с расизъм, в която критикува случилото се.

"Люис е невероятен посланик на нашия спорт и заслужава уважение. Непрестанните му усилия да увеличи разнообразието e урок за всички и нещо, към което ние от Формула 1 се стремим", гласи кратката, но ясна позиция на организацията.