Световната автомобилна федерация ФИА се произнесе по наболелия проблем с гумите във Формула 1. Много отбори, предвождани от Ред Бул се изказаха много остро срещу бързата деградация на гумите и настояха за промени. В крайна сметка единственият производител Пирели призна, че ще смени състава на смесите.

От ФИА обаче настояха да няма кардинални промени с цел намаляване на влизанията в бокса. Световната федерация настоя само за изменения, които ще повишат безопасността, но няма да повлияят на поведението на отборите.

По време на Гран при на Испания повечето пилоти се оплакаха от изключително бързо деградиране на задните гуми, което довело до загуба на сцепление.

”Промени може да има, но в рамките на повишаване на безопасността. В никакъв случай обаче Пирели не трябва да променя политиката си и да се връща към тази от сезон 2012, когато броят на влизанията в бокса бе по-малък”, гласи решението на ФИА.

То е аргументирано с правилника, който забранява промени, непроизхождащи от съображения за сигурност. Там се казва:

"Спецификациите на гумите ще бъдат определяни от ФИА не по-късно от 1-ви септември предишния сезон. След като това стане, те не могат да бъдат променяни по време на шампионата без съгласието на всички отбори".