Многократният рали-шампион на България Илия Царски представи новия си автомобил "Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс" за сезон 2014. Колата е с мощност на двигателя от 650 конски сили, окачване "Олинс", спирачна система "АР Рейсинг", секвенционална скоростна кутия и постига ускорение от 0 до 100 км/ч за около 2,5 секунди.

"Направихме доста подобрения в окачването и спирачната система, работихме по двигателя, като увеличихме въртящия момент и мощността с 20 конски сили. Автомобилът е по-динамичен в сравнение с миналия сезон и засега на тестовете дава доста добри резултати", коментира Царски, който добави, че през миналата година със старото "Мицубиши Лансър Ево 9, Е-Макс" е достигнал максимална скорост от 284 км/ч на пистата в гръцкия град Серес. Той уточни, че стойността на машината сега е между 150 и 160 хиляди евро.

"Работихме сериозно. Имаме и два готови двигателя за новия сезон", каза състезателят. Царски ще дебютира с новия си автомобил на националния пистов шампионат във Велико Търново на 3 май. "В автомобилния спорт всяка година колите еволюират. Конкуренцията не спи. В България има топ-пилоти и топ-автомобили, които също се подготвят сериозно. За мен е удоволствие да се състезавам срещу силни конкуренти. Ще продължавам с агресивния стил. Ако нямам технически проблеми, мисля, че ще спечеля шампионата", каза Царски. Той все още не е определил приоритетите си за предстоящата кампания. "След Велико Търново ще участвам на планинския шампионат в Благоевград и след това ще преценя кой от двата ще ми бъде приоритет през тази година", каза Царски.