Шампионът във Формула 1 в последните две години Макс Верстапен с Ред Бул даде най-добро време в квалификацията преди неделното Гран при на Белгия на пистата "Спа". Заради наказание обаче нидерландецът ще стартира от шестата позиция. Причината е сменена скоростна кутия. 

Втори зад Верстапен се нареди пилотът на Ферари Шарл Льоклер, който ще се възползва от наказанието на шампиона и ще заема полпозицията. До него на стартовата решетка ще бъде Серхио Перес, който даде трето време в квалификацията.

Първите две части в квалификацията преминаха при доста мокра писта, която постепенно изсъхваше.

Трети на старта в Гран при на Белгия ще бъде седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес. Четвърти ще бъде Карлос Сайнс с Ферари, а пети Оскар Пиастри с МакЛарън.

Топ 10 допълват Ландо Норис, който е седми, Джордж Ръсел – осми, както и двамата пилоти на Астън Мартин – Фернандо Алонсо и Ланс Строл.

Времето на Верстапен в заключителната част на квалификацията, която се проведе на слънчево време и суха писта, бе 1:46.168 минути. Монегасецът Льоклер бе с 0.820 секунди по-бавен, а трети е другият пилот на Ред Бул Серхио Перес на 0.877 секунди изоставане от най-добрия резултат. Зад мексиканеца се наредиха седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес и Карлос Сайнс-младши с Ферари. 

Британецът Хамилтън остана на 0.919 секунди от Ферстапен, докато бе последният пилот на по-малко от секунда от него - на 0.984 секунди.

В топ шест се нареди и австралиецът Оскар Пиастри с МакЛарън, който направи едно от най-добрите си представяния. Той остана на 1.197 секунди от времето на лидера.

В събота ще се състои спринтовото състезание на пистата "Спа-Франкоршан", а преди това е и квалификацията за него.