Испанецът Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) спечели състезанието за Голямата награда на Португалия в клас MotoGP, втори кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Пред погледа на известния футболен треньор Жозе Моуриньо Мартин финишира за 41:18.138 минути. Това е втора победа за испанския пилот за сезона след успеха му в спринтово състезание преди две седмици в Катар и общо шеста в клас MotoGP.

"Знаех на какво съм способен. Маверик и Енеа бяха супер близо, но в крайна сметка успях да се преборя за победата", заяви Хорхе Мартин.

Втори остана Енеа Бастианини (Италия, Ducati Lenovo Team), на 0.882 секунди, а на трето място завърши 19-годишният Педро Акоста (Испания, Red Bull GASGAS Tech3), с изоставане от 5.363 секунди. Това е първо класиране на подиума за Акоста, който стартира от седма позиция. В едва второто си състезание в MotoGP Педро Акоста стана третият най-млад пилот, класирал се в призовата тройка в историята на кралския клас.

"Моторът беше перфектен. Днес нямахме проблеми с гумите", каза Акоста.

Световният шампион от последните два сезона и победител в първото състезание за годината в Катар Франческо Баная (Италия, Ducati Lenovo) падна три обиколки преди края след сблъсък с шесткратния първенец Марк Маркес (Испания, Gresini Racing MotoGP™) и не успя да завърши надпреварата в Португалия.

Същото се случи и с победителя от съботния спринт Маверик Винялес (Испания, Aprilia Racing), който се движеше втори, но отпадна в последната обиколка заради технически проблем.

Хорхе Мартин поведе в генералното класиране при пилотите с 60 точки, следван от Брад Байндър (РЮА, Red Bull KTM) с 42 точки. Байндър, който бе втори в Катар, днес финишира на четвърта позиция, на 11.129 секунди от Мартин. Трети се нарежда Бастианини с 39, а Франческо Баная е четвърти с 37 точки след първите два кръга за сезона.