Хорхе Мартин спечели световната титла в Мото 3 едно състезание преди края. Това стана факт след триумфа му в Гран При на Малайзия, което е седмата му победа за сезона.

През тази година битката в най-ниския клас от световния шампионат по мотоциклетизъм се водеше между двама – Мартин от Гресини Хонда и Марко Бецеки от КТМ. Двамата претърпяха няколко инцидента по време на сезона.

Преди две състезания Бецеки намали само на една точка изоставането си от Хорхе Мартин, след като триумфира на „Мотеги“. След това обаче отпадна в Австралия. Така Хорхе Мартин поведе с 12 точки и получи шанс да триумфира още този уикенд на „Сепанг“.

Това се оказа малко вероятно в началото на състезанието в Малайзия, след като Мартин, който стартира от полпозишън, се срина на десето място след първите няколко обиколки, а Бецеки водеше битка в челото. След половината от надпреварата испанецът успя да се върне в борбата за първото място.

Четири обиколки преди края Хорхе Мартин поведе в състезанието, а италианският му конкурент беше четвърти. До края пилотът на Гресини Хонда натрупа аванс от 3,5 секунди. Бецеки се нуждаеше от поне четвърто място, за да остави битката за титлата за последното състезание във Валенсия.

Той дори започна последната обиколка на второ място, но след това беше задминат от Лоренцо Дала Порта, Алберт Аренас, Енеа Бастианини и Фабио Джанантонио. След това успя да си върне една позиция, задминавайки Джанантонио, но това не беше достатъчно. Хорхе Мартин спечели състезанието и шампионската титла.

През следващия сезон и двамата ще се изкачат в по-горния клас Мото 2. Мартин ще кара за Аджо КТМ, докато Бецеки ще се състезава за Теch3.