Отборът на Мерцедес, бивш световен шампион във Формула 1, обяви изненадващата раздяла с шефа на техническия отдел Майк Елиът след само няколко месеца на поста след размяна на позициите с техническия директор Джеймс Алисън.

Елиът бе назначен за технически директор през юли 2021 година, когато Алисън заемаше предишната позиция, но двамата размениха постовете си през миналия април след слабия старт на Мерцедес през сезон 2023, следващ трудната 2022 година.

Тимът на Ред Бул спечели титлата при пилотите в последните три години, в лицето на Макс Верстапен, както и титлите при конструкторите през 2022-а и 2023 година.

Второто място за настоящия сезон се заема от Мерцедес. От отбора обявиха, че Елиът, който е част от екипа в продължение на 11 години и по време на рекордните осем поредни титли при конструкторите, e взел решение да напусне, след като е разработил техническата стратегия за бъдещето.

„Майк беше един от стълбовете за постиженията на отбора през последното десетилетие“, каза съсобственикът и директор Тото Волф в изявление. „И днес с наистина смесени чувства се сбогуваме с него. Той е изключително интелигентен технически ум и страхотен отборен играч. Има голям принос за изграждането на културата на нашия отбор, но от друга страна е ясно, че той е готов за нови приключения извън Мерцедес, така че знам, че това е правилната стъпка и за него“, добави Волф.