Финалният кръг от националното първенство по рали днес изненадващо бе спечелен от пилота на "АРТ Рейсинг Тим" Пламен Стайков и неговият навигатор Слав Ландов, които завършиха като победители в Рали Твърдица. След 81.30 км двамата записаха време от 49:08.8 минути, следвани на 36.3 секунди от Петър Гьошев/Димитър Спасов ("Престиж Рали Тим", Мицубиши Лансер Ево 9). Трети, на секунда след Гьошев и на 37.3 секунди от победителя са Димитър Илиев и Янаки Янакиев ("БТК-ADSL Рали Тим", Мицубиши Лансер Ево 9).

Това е първата победа на Стайков в генералното класиране от кръг в шампионата. Тя бе постигната в Твърдица, където като правило пилотът винаги кара особено силно. През миналата година той завърши на второ място, година преди това беше трети. Стайков спечели три етапа толкова, колкото отидоха на сметката на Митко Илиев. В една от скоростните отсечки най-бърз бе националния шампион за 2009 година Крум Дончев, който в Твърдица караше за отбора си "Приста Ойл Рали Тим" с първия си навигатор Румен Манолов.

Практически интригата на състезанието бе решена именно при второто преминаване на етапа "Твърдица" (19.75 км), където на 6-7 км преди финала Митко Илиев пукна гума и завърши трети, на 44 секунди от най-бързия пилот - Пламен Стайков. На 9.7 секунди от него остана Гьошев, за когото второто място в етапа и в крайното генерално класиране има стойност на бронзово отличие от шампионата по рали за 2009 година.

На финала Гьошев се оказа със секунда по-бърз от Илиев и по този начин екипажът на "Престиж Рали Тим" Петър Гьошев и Димитър Спасов изпревариха в Твърдица Митко Илиев и Янаки Янакиев с 1 точка според неофициалните изчисления. Гьошев завършва сезона с 34 т., а Илиев - с 33. Неофициалните сметки също сочат, че варненският екипаж Тихомир Стратиев/Добрин Борисов ("Марина Моторспорт", Ситроен С2 R2 Макс) са новите шампиони в клас А6. Двамата изпреварват досегашните лидери - Екатерина Стратиева/Благовеста Миланова ("Астра Рейсинг Тим", Ситроен С2 R2 Макс) с точка в крайното годишно подреждане - 36:35.

Последната неизвестна титла бе тази в клас N2, в който в крайното класиране на най-малкия клас първенец от Твърдица е варненския екипаж Иво Даскалов/Стоян Добрев ("СБА-Варна", Ситроен Саксо). За подреждането на сезона те изпреварват Кирил Тодоров/Йордан Батаклиев (Ситроен Саксо) с 2 точки - 44:42. Двамата пропаднаха надолу в класирането на Рали Твърдица, след като при първото преминаване на 19.75-километровия едноименен етап спукаха гума. Пет години след началото на Рали Твърдица, състезанието вече се е утвърдило като кръг от националното първенство. Другото достойнство на състезанието е, че през 2009 г. практически точно този финал даде остатъкът от автомобилните емоции за българските фенове.

Твърдишката публика със сигурност е останала доволна от местния пилот Георги Гвоздейков, който смая всички, финиширайки на шестото място. Екипажът на "Евроком Рали Тим" Гвоздейков/Васко Христов (Ситроен С2 S1600) спря хронометрите на 53:55.6 минути. Както е известно, Гвоздейков не успя да финишира в предишните две издание на домашното си рали. /БЛИЦ

Резултатите от Рали Твърдица 2009