Ланс Строл изненадващо спечели полпозишън за Гран При на Турция във Формула 1. 22-годишният канадски пилот на Рейсинг Поинт се справи най-добре с мокрото трасе на пистата „Истанбул Парк“. Квалификацията за място се оказа истински провал за доминатора Мерцедес, след като Люис Хамилтън и Валтери Ботас изостанаха на пет секунди зад Строл.

Канадецът, който утре за 75-и път в кариерата си ще застане на старт във Формула 1, за пъти път печели първа стартова позиция. Той успя да се пребори с Макс Верстапен от Ред Бул и съотборника си Серхио Перес със силно представяне в последната обиколка. Заради мократа настилка след проливния дъжд сутринта, квалификацията беше спряна за 40 минути още в първата част.

Пилотите на Мерцедес, които печелеха полпозишъните за всеки старт от началото на сезона, не успяха да се преборят с хлъзгавата писта. Хамилтън даде шесто време в квалификацията, а Ботас ще стартира девети.

Люис Хамилтън може да спечели седмата си световна титла още утре, като по време на състезанието за Гран При на Турция финишира преди финландския си съотборник.