Възроденият Кейси Стоунър спечели първата стартова позиция за домашното си състезание Гран При на Австралия в Мото GP, след като проведе оспорвана борба със световния шампион Валентино Роси.

Стоунър, който пропусна три състезания заради мистериозно заболяване преди да се завърне на състезанието в Португалия през миналия месец, записа най-бързата си обиколка на пистата „Филип Айлънд” за 1 минута, 30,341 секунди.

Роки, който води на Хорхе Лоренсо с 18 точки в генералното класиране, измъкна първата позиция от Стоунър в края на състезанието, но само две минути по-късно австралиецът си върна полпозишъна.

Италианецът завъртя най-бързата си обиколка за 1 минута, 30,391 секунди и се приближи до седмата си световна титла в Кралския клас. Добра новина за него е и фактът, че Дани Педроса изпревари с 0,001 секунди Хорхе Лоренсо в битката за последното място на първа стартона редица.

В клас до 125 куб. см испанецът Пол Еспаргаро спечели първия си полпозишън за годната, клед като изпревари Нико Терол и Хулиан Симон./БЛИЦ