Световният шампион в клас Moto GP Кейси Стоунър с Хонда спечели квалификацията за място преди утрешното Гран при на Португалия на пистата „Ещорил” – трети кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Австралиецът завъртя най-бързата си обиколка за 1:37.118 минута, като успя да изпревари само с 0,013 секунди своя съотборник Дани Педроса. Последното място на първа стартова редица заслужи представящият се отлично от началото на уикенда Къл Кръчлоу с Ямаха, а след двата си поредни полпозишъна от началото на сезона днес Хорхе Лоренцо също с Ямаха остана едва четвърти. За първи път в своята кариера испанецът няма да потегли от първа редица в Португалия, а веднага след него се наредиха съотборникът му в Ямаха Бен Спийс и Алваро Баутиста с Хонда.

Седмото и осмото място на стартовата решетка са за Адреа Довициозо с Ямаха и Ектор Барбера от тима на Прамак. За първи път този сезон в първата десетка на квалификациите попадна звездата на Дукати Валентино Роси – Доктора, който ще стартира девети. Съотборника на италианеца Ники Хейдън пък ще стартира от 10-а позиция.