Tрикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън постигна шестата си победа в Гран При на САЩ, с което почти си гарантира титлата този сезон. Британецът спечели спора с конкурента си Себастиан Фетел и ликува пред американската публиката, като бе награден от бившия президент на САЩ Бил Клинтън. На подиума пък първото му интервю след успеха взе Юсеин Болт. Най-бързият човек в света бе специален гост на Гран При на САЩ. Именно звездата от Ямайка развя зеления флаг за загряващата обиколка преди старта. 


 
Фетел потегли отлично, но с това единствено подразни Хамилтън, който вчера бе най-бърз в квалификацията. Германецът успя да изпревари убедителния лидер в генералното класиране за сезона и поведе колоната на пистата в Остин. Само шест обиколки обаче Фетел бе първи. В седмата Хамилтън се доближи твърде близо до болида на Ферари и пробва атака. Дуелът им беше изключително чист и не остави особени шансове на Себ, който се върна на второто място, а Хамилтън отново излезе пръв и в края заслужено ликува, правейки голяма крачка към спечелването на титлата. 

Британецът остави съперника си на малко повече от 10 секунди след себе си, като още в следващото състезание в Мексико може да си гарантира четвъртата световна титла. Преди него Хамилтън води на Фетел с 66 точки. След успеха в Остин британецът събра 331 точки, а германецът е с 265.  

Голямата драма в надпреварата в САЩ настъпи в самия край на състезанието. В нея обаче не бяха замесени Хамилтън и Фетел, а Кими Райконен и Макс Ферстапен, спорещи за третата позиция. Младият холандски пилот на Ред Бул потегли от дъното на колоната заради серия наказания. Ферстапен направи много силно състезание и успя да изпревари Райконен малко преди финала. Оказа се обаче, че Макс е преминал през бордюрите при задминаването на Кими, с което взе предимство, и доста разочарован разбра в последния миг, че няма да стъпи на подиума. Ферстапен буквално беше свален от подиума, тъй като научи неприятната новина в стаичката, с която коментираше състезанието заедно с Хамилтън и Фетел, когато Кими долетя вътре и го уведоми, че е наказан с пет секунди, което го върна на четвърта позиция и го извади от Топ 3.

Четвърти завърши Валтери Ботас, което бе важно за Мерцедес. Тимът на Хамилтън спечели още днес титлата при конструкторите. За четвърта поредна година германците бяха без конкуренция по този показател и на американска земя се поздравиха с големия триумф.

До края на сезон 2017 във Формула 1 остават само още три старта. Надпреварата в Мексико е следващата неделя (29 октомври).

 Резултати, програма и класиране във Формула 1 

КЛАСИРАНЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА САЩ: