Люис Хамилтън спечели позишъна за Гран При на Испания, след като финишира с време от 1:16.173 минути (рекордно време на трасето). Втората позиция остана за неговия съотборник Валтери Ботас, който изостана с +0.040 секунди.

Втората редица беше заета от пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен, които изостанаха съответно с +0.132 и +0.439 секунди.

Петото и шесто място останаха за Ред Бул - Верстапен и Рикиардо, а десетката затвориха Кавин Магнусен с Хаас, Фернандо Алонсо с Макларън, Сайнс с Рено и Грожан с Хаас.

Във втората част на квалификацията отпаднаха двата болида на Форс Индия - Естебан Окон (13-ти) и Серхио Перес (15-ти), както и Стофел Вандорн с Макларън, Пиер Гасли с Торо Росо и Шарл Льоклер със Заубер.

Пилотът на Уилямс Ланс Строл не завърши квалификацията. Малко преди края на обиколката, която затваряше първата част на квалификацията, той не успя да удържи болида и излетя в чакъла. Така той завърши на 19-ото място, а 20-ият Брендън Хартли с Торо Росо, който направи почти същата катастрофа в третата свободна тренировка, изобщо не стартира.